kuchnia włoska w Krakowie

Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy

Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ restauracji. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, treściwe i ceszy oko. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską kosztują mniej znane dania obiadowe takie jak canelloni, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską należy przyjrzeć się kilku istotnym elementom: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie są też mniej znane dania, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz potrawy z różnych miejsc Włoch. W dobrej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.

Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Dobre wino włoskie

Jakakolwiek knajpka włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna ignorować trunków. Posiłek na włoską modę z całą pewnością musi obejmować też aperitiff. Odrobina czerwonego wina to dla Włochów cos zupełnie naturalnego. Krakow Restaurant Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie vin santo, lombardyjskie franciacorta oraz noto z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć nie mały wybór win.

Charakterystyczna kuchnia włoska

Mając ochotę poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wahania warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie podać nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film