włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu opcji, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń i spora porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe dania włoskie

Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. restauracja włoska Bianca Kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, piada oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film